Modern Türkiye’nin Sağlık Temelleri: Cumhuriyet Döneminde Yapılan Çalışmalar
İzmir Tınaztepe Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından Balkan Strateji Geliştirme ve İş Birliği Derneği iş birliğiyle düzenlenen “Cumhuriyet Döneminde Sağlık Alanında Yapılan Çalışmalar” konulu konferansa, akademisyenler, sağlık çalışanları ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Konferansın açılışında konuşan Balkan Strateji Geliştirme ve İş Birliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Bilgin Çelik, “Cumhuriyet’in en önemli atılımlarından biri sağlık alanıdır.” diyerek, Cumhuriyet’in kuruluşunda Tıbbiyeli Hikmetler ve diğer önemli isimlerin rolüne dikkat çekti.
Üniversitemiz Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Orhan Çakır tarafından yapılan konuşmada ise, Rönesans, Reform, Sanayi İnkılabı ve Fransız İhtilali gibi önemli dönüm noktalarının Osmanlı İmparatorluğu üzerindeki etkileri ile Türkiye Cumhuriyeti’nin sağlık alanındaki dönüşümü kapsamlı bir şekilde ele alındı. Osmanlı dönemi sağlık anlayışından Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki dönüşüm sürecine kadar geniş bir perspektifte sağlık politikaları, halk sağlığı çalışmaları, sağlık eğitimi, bulaşıcı hastalıklarla mücadele ve modern sağlık sisteminin temelleri detaylandırıldı. Dr. Çakır, Atatürk’ün Sağlık Cephesi Komutanı Dr. Refik Saydam’ın öncülüğünde gerçekleştirilen halk sağlığı çalışmalarına ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında kurulan sağlık kurumlarının önemine değindi. “Sağlık her şey değildir, ama sağlık olmadan her şey bir hiçtir.” sözünü hatırlatarak, sağlık alanındaki kritik reformlar ve sağlık politikaları üzerine önemli bilgiler paylaştı. Ayrıca, verem, sıtma, trahom gibi hastalıklarla mücadelenin yanı sıra aşı üretim merkezlerinin açılması gibi önemli adımlar da vurgulandı.
Konferans boyunca, modernleşmenin temel taşlarından biri olan Hıfzıssıhha Enstitüsü'nün önemi ve günümüzdeki sağlık politikalarına etkileri üzerine de derinlemesine bir değerlendirme yapıldı.
Sağlık tarihi ve politikalarına ilgi duyanlar için değerli bir bilgi kaynağı olan bu konferansın moderatörlüğünü üstlenen Dt. H. Oğuz Erbatu, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları arasındaki iş birliğinin çok kıymetli olduğunu belirterek, bu tür konferansların düzenlenmesinde her zaman aktif rol alacaklarını ifade etti. Konuşmacı Dr. Öğr. Üyesi Orhan Çakır ve moderatör Dt. H. Oğuz Erbatu’ya teşekkür belgeleri, SBF Dekanı Prof. Dr. Erol Gökel tarafından takdim edildi.