Anasayfa / Sayın Rektörümüzün Korona Hazırlıkları ve Tedbirlerine İlişkin Mesajı

Sayın Rektörümüzün Korona Hazırlıkları ve Tedbirlerine İlişkin Mesajı

Sevgili Öğrencilerimiz,

Dünyada ve ülkemizde yapılan çalışmalara ve tedbirlere rağmen, yeni koronavirüs hastalığı (COVID-19) salgını henüz sonlanmamış olup, bütün dünyada diğer alanları olduğu gibi yükseköğretimi de etkilemeye devam etmektedir.

2019-2020 eğitim öğretim yılı bahar döneminde mart ayından bu yana devam eden pandemi süreci nedeniyle, dünyanın farklı ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’deki üniversitelerde yüz yüze eğitim kesintiye uğramış, büyük çoğunluğuyla uzaktan eğitim yöntemleri uygulanarak eğitim öğretim süreçleri tamamlanmıştır.

İlk kez 2020-2021 eğitim ve öğretim döneminde öğrenci almaya başlayacak olan Üniversitemizde yeni döneme ilişkin, öğrencilerimizin, akademisyenlerimizin, idari personelimizin ve tüm çalışanlarımızın sağlığını koruyacak şekilde ve eğitim öğretim süreçlerinin kesintisiz sürdürülebilmesi için hazırlıklarımız devam etmektedir.

Salgının dinamik bir süreç olduğu dikkate alındığında, alınacak önlem ve uygulamalar da mevcut duruma göre, değerlendirilerek, güncellenecek, gerekli bilgilendirme ve duyurular yapılarak uygulanacaktır.

Salgının etkilerinin 2020-2021 eğitim öğretim dönemi başladıktan sonra da devam edeceği dikkate alınarak, üniversitemize bağlı Fakülte ve Yüksekokullarda yüz yüze eğitim öğretimin yanı sıra, uzaktan eğitim yöntemleri de uygulanacaktır. “YÖK’ün Küresel Salgında Yeni Normalleşme Süreci” kapsamında yeni eğitim öğretim dönemini için alacak, hazırlıklarını sürdürdüğümüz çalışmaları şu şekilde sıralayabiliriz:

1. İzmir Tınaztepe Üniversitesi Korona Virüs Komisyonu: Ulusal ölçekte Sağlık Bakanlığı ve YÖK’ün pandemi ile ilgili düzenlemelerini takip ederek, Üniversitemiz için koruyucu, önleyici tedbirlerin alınması ve gerekli hazırlıkların yapılması için Üniversite Yönetimini bilgilendirmesi ve ihtiyaç halinde gerekli takip ve tedavi süreçlerinin koordine edilmesini sağlamakla görevlidir.
  2. İzmir Tınaztepe Üniversitesi Açık ve Uzaktan Öğrenme Uygulama ve Araştırma Merkezi: Tüm uzaktan eğitim süreçlerinin düzenlenmesi, standardizasyonu, öğretim üyelerinin sunum, etkinlik hazırlamalarında ve ölçme değerlendirme yöntemlerinin uygun şartlarda yapılabilmesinde gerekli alt yapı desteğini sağlayacaktır.
  3. Dersler başlamadan önce, covid-19 enfeksiyon kontrol önlemleri ve uyulması gereken kurallar hakkında bilgilendirme yapılacaktır.
  4. Üniversitemizin kapalı alanlarında, maske, mesafe ve hijyen kurallarının tavizsiz bir şekilde uygulanması ve takibi sağlanacaktır.
  5. Üniversitemiz hastanelerinde, gerek duyulması halinde tarama testleri yapılabilecektir.
  6. Teorik derslerimizin tamamı uzaktan eğitim yöntemleriyle yapılacaktır. Mesleki teorik dersler, online senkronize (canlı olarak), seçmeli ve ortak zorunlu derslerimiz asenkronize olarak yapılacaktır.
  7. Uygulamalı ve laboratuvar derslerimiz, pandemi koşulları çerçevesinde yüz yüze olarak uygulama alanlarında ve laboratuvarlarımızda yapılacaktır. Ancak uygulama ve laboratuvar dersleri, teorik dersler tamamlandıktan sonra, tıp fakültesinde her ders kurulu bitmeden önce, diğer fakülte ve yüksekokullarımızda güz yarıyılı bitmeden önce, yarıyıl sonunda yapılacaktır.
  8. Yüz yüze eğitim için fiziksel mekanların düzenlenmesi: Derslik ve laboratuvarlar ile sosyal alanlarda mesafe ve sayı kuralına uygun düzenlemeler yapılacak, laboratuvarlar kapasitesinin yarısı olacak şekilde kişi sayısı düzenlenecek şubelendirmeler yapılacaktır.
  9. Herhangi bir durumda filyasyonu sağlayabilmek amacıyla, derslik ve laboratuvarlarda, isme göre oturma planları yapılacaktır.
  10. Ders programında hangi derslerin ve konuların yüz yüze ya da uzaktan eğitim yöntemiyle yapılacağı belirtilmiş olarak dersler başlamadan önce duyurulacaktır.
  11. Uzaktan eğitim ders ve sınavları için bilgilendirme amaçlı yazılı ve görsel kılavuzlar oluşturulacaktır.
  12. Derslerin anlaşılırlığını kolaylaştırmak ve desteklemek amacıyla, uzaktan ulaşılabilecek, sunum dosyası, video, kısa ders bilgi notu, ilgili web sayfa adresleri ve pdf dosyaları içeren dijital kaynak dosyaları paylaşılacaktır.
  13. Uzaktan eğitim yoluyla yapılacak derslerin kayıtları, sonrasında tekrar izlenebilecektir.
  14. Verilecek ödevlerin, adil bir şekilde değerlendirilebilmesi için, özgünlük ve etik yönden değerlendirilmek amacıyla intihal programlarında taranacaktır.
  15. Sınavlar dışında da ders hazırlıklarına ilişkin, okunması gereken kitap, izlenmesi gereken video gibi süreç değerlendirmeleri yapılabilecektir.

Genel çerçevede belirtmiş olduğumuz konularda detaylı çalışmalarımız devam etmektedir. Zaman içinde gerekli durumlarda sizlerle bilgi paylaşımlarımızı sürdüreceğiz. Ayrıca pandeminin ülkemizdeki gelişimi ile birlikte Sağlık Bakanlığı ve YÖK’ün yönlendirmelerini izleyerek, öğrencilerimiz ve çalışanlarımızı herhangi bir risk altına sokmayacak şekilde gerekli düzenleme ve değişiklikleri yapacağız.

Bir arada olacağımız günleri heyecanla bekliyoruz, Sağlıklı günler dileğiyle

Prof.Dr. Mustafa Güvençer

Rektör V.