TÜBİTAK'tan Bir Destek Daha
TÜBİTAK'tan Bir Destek Daha
Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencisi Ecem Dila İlik, Dr. Öğr. Üyesi Serap Demir Filiz’in danışmanlığında yürüttüğü “Kavrulmuş Bal Kabağı (Cucurbita Moschata) Çekirdeği Sütü- Alternatif Çevre Dostu Süt” başlıklı projesi ile TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanmıştır.
Projede, farklı kavrulma derecelerine maruz bırakılmış bal kabağı çekirdeklerinden bitkisel süt elde edilecektir. Böylelikle çiğ/farklı kavrulma derecelerinden (120°C, 200°C) elde edilen bitkisel sütlerin bazı besin bileşenleri (total protein ve esansiyel yağ asitleri) kontrol grubuna kıyasla karşılaştırılacak ve bal kabağı çekirdeklerinde bu değişkenler açısından miktar tayini yapılacaktır. Kavrulma işlemi sonrası çekirdeklerde su oranı azalırken; yüksek kaliteli protein miktarı (total protein) ve bazı esansiyel yağ asitlerinin (palmitik asit (C 16:0), oleik asit (C18:1), linoleik asit (C18:2)) artması beklenmektedir. Bal kabağı çekirdekleri ile yapılan bu çalışmanın ülkemiz ve dünya literatüründe benzeri bulunmamaktadır. Çalışma sonucunda, inek sütüne alternatif, kolesterol içermeyen ancak biyolojik değeri yüksek; karbon ve su ayak izi düşük fonksiyonel bitkisel bir süt elde edilmesi amaçlanmıştır.