Öğrencimizin Projesine TÜBİTAK Desteği
11 /Nisan/ 2025

Öğrencimizin Projesine TÜBİTAK Desteği

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencisi İpek Tamer, Dr. Öğr. Üyesi Serap Demir Filiz’in danışmanlığında yürüttüğü “Farklı Kurutma Yöntemlerinin (Konveksiyonel Fırın/ Sıcak Hava Fritözü- Airfry) Ananas Cipsindeki Toplam Fenolikler ve Antioksidan Besin Bileşenleri İçeriğine Etkisi” başlıklı projesi ile 2024/1. Dönem TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanmıştır.

Projede, ulusal ve uluslararası literatürde sıcak hava ile kurutma (airfryer teknolojisi) ve konvansiyonel kurutma yöntemlerinin meyveler üzerinde uygulanmasına yönelik çalışmaların sayısının oldukça sınırlı olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmada ise her iki kurutma teknolojisi birlikte kullanılarak, kurutulan meyve örneklerinde toplam fenolik içerik ve antioksidan kapasitedeki değişimler incelenecektir. Mutfaklarda yaygın olarak kullanılan bu iki yöntemin, ananas meyvesi özelinde neden olduğu besin değeri kaybı ya da kazancını değerlendiren bir çalışmaya literatürde rastlanmamaktadır. Ananas, son yıllarda evlerde ve gıda endüstrisinde sıkça tercih edilen; her mevsim kolaylıkla temin edilebilen bir meyve olması bakımından ön plana çıkmaktadır. Araştırma sonucunda, farklı süre ve yöntemlerle kurutulan ananas örneklerinin fenolik bileşen ve antioksidan içerikleri analiz edilerek, besin değeri kaybının en az olduğu kurutma yöntemi belirlenecektir. Böylece, kolay taşınabilir ve uzun raf ömrüne sahip kurutulmuş ananas cipslerinin en “sağlıklı” formu ortaya konulacaktır.

Değerli akademisyenimizi ve öğrencimizi tebrik ediyor, çalışmalarında başarılarının devamını diliyoruz.