Öğrencilerimizin Projesine TÜBİTAK Desteği
22 /Nisan/ 2025

Öğrencilerimizin Projesine TÜBİTAK Desteği

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü öğrencilerimiz Fatmagül Kaya ve Sudenaz Günözer, Dr. Öğr. Üyesi Tolga Sözüçok danışmanlığında yürüttükleri "Çevresel Sesler İçin Bir Norm Çalışması" başlıklı projeyle TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında destek almaya hak kazanmışlardır.

Omurgalıların işitsel sistemlerinin temel işlevi çevresel sesleri algılamaktır. Çevresel sesler linguistik (konuşmaya ilişkin) ya da estetik (müzik) bir yapıdan yoksun ve genel olarak nereden geldiğini bulabilmek için dinlenen seslerdir.  Dilde gösteren ve gösterilen arasında gözlenen nedensizlik, çevresel sesler için geçerli değildir. Çevresel sesler onları üreten objeler ya da olaylar ile nedensel olarak ilişkilidir.

Bu kapsamda işitsel “sesler” semantik bilginin önemli bir boyutudur.  Çevresel seslerin nörojenik edinilmiş dil bozukluğu olan bireylerde nasıl işlendikleri ve gözlenen olası hataların betimlenmesi afazi değerlendirme, terapi ve prognozu için önemli olduğu düşünülmektedir. Bu araştırma Türkiye'deki çevresel seslerin görsel ve işitsel normlarını oluşturmayı amaçlamaktadır. Mevcut çevresel ses normları, Türkiye'ye özgü çevresel sesleri kapsamadığı için bu araştırma çerçevesinde Türk kültürü ve çevresi göz önünde bulundurularak yeni bir norm veri seti sunmayı hedeflemektedir. Elde edilen bulgular, çevresel seslerin kültürel bağlamda daha iyi anlaşılmasına olanak tanıyacak ve ses bazlı eğitim ve terapötik uygulamalarda faydalı bir kaynak oluşturacaktır. Çalışmanın sonuçları, Türkiye’de çevresel seslerin tanımlanmasında ve sınıflandırılmasında referans olarak kullanılabilecek bir veri tabanı sunacaktır.


Değerli akademisyenimizi ve öğrencimizi tebrik ediyor, çalışmalarında başarılarının devamını diliyoruz.