İZMİR TINAZTEPE ÜNİVERSİTESİ GALEN ARAŞTIRMA MERKEZİ ARAŞTIRMACILARINDAN BİLİME BİR KATKI DAHA
Galen araştırma merkezi araştırmacıları TÜBİTAK 1001 projesi kazandı. Prof. Dr. Mehmet Öztürk'ün destek aldığı “Eph Reseptörlerinin Kanserde Rekombinant Füzyon Proteinlerle Hedeflenmesi” başlıklı projesi akciğer, karaciğer, meme ve kolon kanserlerin hedefe yönelik tedavisinde kullanılmak üzere yeni biyoteknolojik ilaçların geliştirilmesini amaçlıyor. Tirozin kinaz reseptörlerinin en büyük ailesi, on beş üyeli Eph ailesidir. Sekiz hücre zarına bağlı Efrin ligandı tarafından aktive edilirler. Kanser hücreleri genellikle birden fazla Eph reseptörünü ve Efrin ligandını aşırı ifade eder. Bu anomalilerin tümör malignitesindeki rolü iyi bilinmemektedir. Projede çoklu Eph reseptörlerini hedeflemek için çözünür EphA4-Fc ve EphB3-Fc füzyon proteinleri üretilecektir. Bu ilaç adayları daha sonra kanser hücre hatlarını taramak için kullanılacaktır. Proje sayesinde, Eph reseptörü kaynaklı kanserler hakkında yeni bilgiler edinilecek, yeni rekombinant protein bazlı terapötikler geliştirilecek ve hedefe yönelik kanser tedavisi alanında genç araştırmacılar yetiştirilecektir.
Dr. Öğr. Üyesi Peyda Korhan'ın destek aldığı “Androjen Reseptörü/miRNA/c-Met Yolağının Prostat Kanseri Progresyonundaki Rolünün İncelenmesi ve Potansiyel Terapötik Yaklaşımlar” isimli projesi prostat kanserinin moleküler mekanizmalarını aydınlatmayı ve yeni tedavi yöntemlerini keşfetmeyi amaçlıyor. Yapılan preklinik ve klinik çalışmalarda prostat kanserinin gelişiminde c-Met tirozin kinaz ve Androjen reseptörü (AR) arasındaki etkileşimin tedavi direnci ve kötü prognozla ilişkili olduğunu göstermektedir. Ön çalışmalarımız, literatür ve biyoinformatik analizlerle elde ettiğimiz bilgiler ışığında, epigenetik düzenleyicilerden miR-181a-5p’nin prostat kanseri gelişiminde AR ve c-Met ekspresyonlarını düzenleyerek tedavi direncinde rol oynadığı hipotezini kurduk. Bu proje kapsamında prostat kanserinin gelişiminde ve progresyonunda AR/miR-181a-5p/c-Met arasındaki etkileşim tanımlanacaktır. Bu sayede, miRNA mimik oligolarının özgül hedefleme özelliklerinden yararlanılarak tedavi direnci geri dönüştürülmeye çalışılacak ve ilaç geliştirme çalışmalarına potansiyel sağlanacaktır.
Bilimsel projelerine ve bu projelere aldıkları destek ve ödüllere bir yenisini ekleyen İzmir Tınaztepe Üniversitesi Galen Araştırma Merkezi araştırmacılarını kutluyor, bilime olan katkılarının devam etmesini ve bilimsel çalışmalardaki başarılarının devamını diliyoruz.