
Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Öğrencilerimizin Projesine TÜBİTAK Desteği
İzmir Tınaztepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü öğrencileri Irmak Seven, Berra Elif Çoban ve Umut Baran Aydın; Öğr. Gör. Buket Ayça Sözüçok danışmanlığında yürüttükleri “Tipik Gelişim Gösteren ve Konuşma Sesi Bozukluğu Olan 4-6 Yaş Aralığındaki Çocuklarda Kiki-Bouba Etkisinin Karşılaştırılması” başlıklı projeleriyle TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında TÜBİTAK desteği almaya hak kazanmışlardır.
Konuşma sesi bozuklukları; organik, motor ya da nedeni bilinmeyen konuşma sesi üretimindeki hatalar veya konuşma seslerinin organizasyonundaki bozukluklar şeklinde ortaya çıkan, şemsiye bir terim olarak tanımlanmaktadır. Bu bozukluklar, çocukluk döneminde anlaşılırlığın düşük olması nedeniyle akran etkileşimini sınırlamakta, erken okuryazarlık becerilerinin gelişimini olumsuz etkileyerek ilerleyen süreçte okuma-yazma güçlüklerine yol açabilmektedir. Dolayısıyla sosyal ve akademik gelişimi de doğrudan etkileyen önemli bir durumdur.
Projede ele alınan “Kiki-Bouba etkisi”, çocukların sesleri ve şekilleri ilişkilendirme biçimlerini inceleyerek, dil, konuşma ve algısal becerilerinin gelişimine dair önemli ipuçları sunmaktadır. Bu çalışma, konuşma sesi hataları veya organizasyon bozukluğu olan çocuklar ile konuşma sesi hatası olmayan akranları arasında bu etkinin nasıl farklılaştığını karşılaştırmalı olarak ele almakta ve okul öncesi dönemde bu konuya odaklanan ilk araştırma olma niteliği taşımaktadır.
Çalışma kapsamında, konuşma sesi bozukluğu olan çocuklarda motor hareketlere yönelik bilginin şekiller ile ilişkisinin incelenmesi hedeflenmekte olup, bu alanda farklı bir bakış açısı geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
Öğrencilerimizi ve danışman akademisyenimizi bu değerli başarılarından dolayı tebrik ediyor, yürüttükleri bilimsel çalışmalarda başarılarının devamını diliyoruz.