Türkiye’nin Gerçeği Deprem, İzmir Tınaztepe Üniversitesi Ev Sahipliğinde Konuşuldu
06 /Kasım/ 2024

Türkiye’nin Gerçeği Deprem, İzmir Tınaztepe Üniversitesi Ev Sahipliğinde Konuşuldu

“Sağlık Herkes için, Her Şey Sağlık İçin” diyerek yola çıkılan 2024 yılı İzmir Üniversiteleri Platformu çalışmaları kapsamında İzmir’deki üniversitelerin akademisyenlerinin ve öğrencilerinin katılımı ile “Türkiye’nin Gerçeği; Her Yönü ile Deprem Sempozyumu” İzmir Tınaztepe Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

İzmir Üniversiteleri Platformu proje gruplarından Acil ve Afet Yönetimi Operasyon Grubu tarafından hazırlanan “Türkiye’nin Gerçeği; Her Yönü ile Deprem Sempozyumuna alanında uzman konuşmacılar, akademisyenler, mühendisler katılırken sempozyum üniversite öğrencilerinin, akademisyenler tarafından büyük ilgi gördü.

İki gün süren sempozyumda Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Güvençer, etkinliği deprem riski yüksek olan İzmir'de farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlediklerini ifade etti. Programda jeoloji ve inşaat mühendisliği, mimarlık, tıp ve hemşirelik fakülteleri ile fizyoterapi ve psikoloji bölümlerinden akademisyenlere afetlere karşı farkındalığı arttırmak için gerçekleştirdikleri sunumlar için teşekkürlerini sundu.

Deprem risk ve zarar azaltma çalışmaları konusuyla başlayan sempozyumun birinci gününde Prof. Dr. Gökhan Kılıç “Deprem felaketlerinin Sebepleri”, Dr. Öğr. Üyesi Cüneyt Tüzün “Depreme Karşı Yerleşim”, Prof. Dr. Cemalettin Dönmez “Depremde Yapı Güvenliği” Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Alper Çankaya “Deprem Sırasında ve Sonrasında Yapılması Gerekenler, Evimizi ve Aile Fertlerini Depreme Nasıl Hazırlayalım?” Koray Çetin Önalan “Deprem Erken Uyarı Sistemi” Pmdk. İbrahim Çatak “İl Sağlık Afet Yönetim Planlarının Önemi ve Deprem Deneyimleri”, Prof. Dr. Gürkan Ersoy “Hastane Afet Yönetim Planları ve Deprem Deneyimleri”, Prof. Dr. Hasan Sözbilir “Depremlerde İnsan Hareketliliği ve Erişilebilirlik Üzerinden Toplanma Alanlarının Yeterliliği” ve Prof. Dr. Gülendam Karadağ “Depremde Güvenli Gıda-Su Kaynaklarına Erişim” konulu sunumlarını gerçekleştirdi.

İkinci gününde de çok değerli konuşmacıların paylaşımlarıyla devam eden deprem sempozyumunda; Prmd. Şenol Dereköy “Teknolojik Triaj Yönetim Sistemi”, Yazılım Mühendisi Hasan Furkan Öztürk “TEAMAware projesi”, Robbert Heinecke “Depremlerde/Afetlerde Olay Yeri Yönetiminde Kullanılan Teknolojiler Projesi”, Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Dönmez “Depremlerde Kadın Sağlığı”, Prof. Dr. Sevnaz Şahin “Depremlerde Yaşlı Sağlığı”, Doç. Dr. Ayşe Kahraman “Depremlerde Çocuk Sağlığı”, Uzm. Psikolog Dünya Polat “Afetler Sonrası Psikososyal Destek”, Doç. Dr. Meriç Yıldırım “Afetzedelerin Fiziksel Rehabilitasyonu”, Uzm. Dr. Ülkümen Rodoplu “Deprem Sonrası Eğitim ve Sağlık Hizmetlerinin Organizasyonu”, Dr. Öğr. Üyesi Uğur Demi “Hasar Tespit Çalışmaları”, Prof. Dr. Yenal Akgün ise “Deprem Sonrası Yeni Yerleşim Birimlerinin Kurulması” sunumları ile önemli paylaşımlarda bulundu.

Doğal afetlerin yaşanmasıyla ortaya çıkan sorunlara karşı önlem çalışmaları için farkındalık kazandıran deprem sempozyumu öğrencilerin, akademisyenlerin ve katılımcıların anı fotoğrafı çekilmesiyle son buldu.