Öğrencimizin Projesine TÜBİTAK Desteği
28-03-2024

Öğrencimizin Projesine TÜBİTAK Desteği

“Öğrencimizin Projesine TÜBİTAK Desteği”

Üniversitemiz Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Patoloji Laboratuvar Teknikleri Programı öğrencisi Hayriye Sude Baş,

Öğr. Gör. Ufkay Karabay’ın danışmanlığında yürütüğü “Sistemik Skleroz Hastaları Alt Gruplarında Otofaji Mekanizması ve Fibrozis Arasındaki İlişkinin Araştırılması” başlıklı projesi ile TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanmıştır.

Projede, SSc patogenezinde otofajinin hastalık alt tipi ve süresi, modifiye Rodnan deri skorları, otoantikor varlıkları ile nasıl bir ilişkisi olduğu dermal biyopsilerde otofajik belirteçler olan LC3 ve Beclin1 İHK boyamaları ile ortaya çıkartılacaktır. Ayrıca SSc hastalarının fibrotik tutulum sonucu bozulan ECM’lerinin değerlendirilmesi için kollajen seviyeleri de Masson Trichrome boyaması ile belirlenecektir. SSc hastalık sürecindeki bu parametrelere göre otofajinin hangi mekanizmalarla ilişkili olduğu ortaya konacaktır. Çalışma, kısıtlı literatüre önemli veriler sunacak olup SSc patogenezinin hangi aşamasında otofajik akış düzeylerinin nasıl olduğunu açıklayan özgün sonuçlar ortaya çıkarmayı hedeflemektedir.